Gå direkt till innehåll
En hållbar lösning på Sveriges renoveringsskuld

Nyhet -

En hållbar lösning på Sveriges renoveringsskuld

Hundratusentals svenska lägenheter har ett akut renoveringsbehov, samtidigt som det nästan bara pratas om nyproduktion av bostadshus. Modexa menar på att hela bygg- och renoveringsbranschen behöver ställa om till cirkulärt byggande och ett bättre resursutnyttjande. Detta för att minska antalet lägenheter som står tomma för renovering och för att ta vara på de bostadsbestånd vi redan har. Tillsammans med bostadsbolagen vill Modexa skapa ett mer ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle.

Modexa ser det som sitt uppdrag att hjälpa landets bostadsbolag att ta vara på fastigheternas befintliga resurser och, genom en kostnadseffektiv renoveringsprocess, samtidigt skapa ett hållbart boende för hyresgästerna.

– Vårt huvudfokus är något som ganska få fokuserar på, nämligen hyresrätter i främst rekordårsbestånden och miljonprogramområdena, säger Ulf Viktorsson, strategiskt ansvarig för Kommersiell utveckling, Modexagruppen.

Alla våra processer syftar till att på ett hållbart och effektivt sätt förnya dessa fastighetsbestånd och att ta oss an dessa frågor ur ett industriellt mindset, till skillnad från traditionella byggföretag idag.

Genom Modexas industriella tankesätt och metoder säkerställs de långsiktiga behoven för bostadsbolagen och de boende.

– Trots att fakturan skickas till bostadsbolagen ligger det i slutändan på hyresgästerna att betala kalaset, fortsätter Ulf. Eftersom vi fokuserar på miljonprogramsområdena och rekordårsbestånden, där det finns socioekonomiska utmaningar, måste våra processer bygga på att varje moment ska kunna finansieras av de som bor i några av Sveriges fattigaste befolkningsområden. Det bör rimligtvis också vara en prioriterad fråga hos bostadsbolagen.

Om bostadsbolagen måste sälja vissa fastigheter för att ha råd att renovera andra är det något som inte fungerar.

– En vanlig renoveringsprocess går i regel ut på att hyresgästen flyttas ut och byggarbetarna byter ut, river och kör varor och material till tippen. Tyvärr slängs mycket användbart i onödan. All renovering ska sedan ske på en gång och så fort som möjligt.  Alltmedan en stor del av hantverkarens arbetstid läggs på väntan på material och icke värdeskapande aktiviteter, som ytterligare höjer bostadsbolagens – och därmed hyresgästernas – slutnota. När hyresgästen väl får flytta tillbaka, kanske ett år senare, kan hyresökningarna ha eskalerat så pass mycket att de inte har råd att bo kvar.

Paradigmskifte mot cirkulärt byggande

Lösningen är i grunden enkel. Modexa har finslipat sina processer i decennier för att få ett effektivt renoveringsarbete utfört medan hyresgästen bor kvar, genom konceptet Stegvis renovering. – Vi planerar renoveringsprocesser i förväg, prefabricerar lägenhetsanpassat på fabriken och levererar lägenhets paketerat för att förse montörerna med allt de behöver för en effektiv renovering, säger Ulf.

Därtill sparar vi det som kan sparas och förädlar det som kan förbättras, som exempelvis befintliga, fullt funktionella stommar och diskbänkar. Vi ser på renoveringsprocessen snarare som en välstrukturerad förvaltningsprocess, där renoveringsprocessen sker steg för steg. På så sätt kan vi åstadkomma långsiktigt hållbara resultat, till en betydligt lägre kostnad.

– Det vi behöver nu är mod! Från branschen att våga göra annorlunda och från bostadsbolagen att släppa in oss som arbetar industriellt. Den stora möjligheten ligger i utmaningen: Vi har hundratusentals lägenheter som behöver – och kan – förnyas. Låt oss tillsammans ta steget mot en hållbar bygg- och renoveringsbransch!

För ytterligare information: 

Ulf Viktorsson, Kommersiell Utveckling, Modexa

0702-84 09 27, ulf.viktorsson@modexa.se

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Torgny Hellberg

Torgny Hellberg

Presskontakt Koncernchef 033-232201