Gå direkt till innehåll
Modexas cirkulära värdekedja
Modexas cirkulära värdekedja

Nyhet -

Samverkan - nyckeln till reducerat fossilt avtryck och högre cirkularitet

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Om vi dessutom samverkar, med de som vill bidra till samhällets omställning från linjär till cirkulär, går det fortare. Modexa har viljan att samarbeta och kunskapen att bidra till kundernas förbättrade cirkularitet genom Stegvisa renovering där vi återbrukar det som är bra.

En cirkulär ekonomi är en ekonomi som bevarar redan befintligt nyttjade resurser och som möjliggör fortsatt mänskligt liv för kommande generationer inom vår planets gränser. Vi vet idag, att över 50 procent av de globala utsläppen av växthusgaser kommer från hantering av material, resurser och produkter, från gruva till avfall.

Så att förlänga livslängden, genom återbruk och uppgradering av befintliga produkter, samt Stegvis renovering av flerbostadshus, kommer klimatpåverkan att minska. En nödvändighet för att uppnå en hållbar framtid inom planetens gränser.

För att få gehör för ökat cirkulärt tänk, hög resurseffektivitet och minskad klimatpåverkan, vill vi på Modexa arbeta brett, och på ett tidigt stadie interagera med alla intressenter i hela vår värdekedja.

Styra mot en cirkulär värdekedja 

Utifrån Modexas värdekedja och vårt långsiktiga klimatmål har en klimatredovisning enligt GHG-protokollets utsläppskategorier (scope 1-3) tagits fram. De, idag, tillgängliga underlagen för beräkning av klimatpåverkan, enligt Modexas utsläppskategorier, har samlats in och sammanställts.

Klimatredovisning

Klimatpåverkan minskade totalt med 23%, (149 ton CO2e) under 2019 jämfört med basåret 2018. Störst minskning erhölls genom konvertering från oljeuppvärmning till fjärrvärme i produktionsanläggningen i Västerås. Den näst största minskningen erhölls genom valet av samarbetspartner för köpta transporter, m4 gruppen och deras utmaning att redan 2019 reducera växthusgaserna med 35%.

Modexas klimatmål

  • Fossilfritt Modexa (scope 1-2) till 2025 och därefter görs en klimatkompensation för de utsläpp som inte kunnat reduceras. 
  • Minskning i scope 3 med 70 % till 2030 (uppströms varor exkluderade) jämfört basår 2018.

För mer information: Ann-Kathrin Espelin, Hållbarhetsstrateg, Modexagruppen, 073 - 663 84 02

Läs gärna hela vår Års- & hållbarhetsredovisning här.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Torgny Hellberg

Torgny Hellberg

Presskontakt Koncernchef 033-232201